Słynna francuska zupa na Kole Kulinarnym


 

Soupe aux lentilles - zupa z soczewicy 

Oto składniki :                         zupa z soczewicy 1

- papryki
- pomidory
- cebule
- bulion warzywny
- 2 ząbki czosnku
- czubek łyżeczki chili 
- sól
- soczewica
- kmin rzymski

Zupa z soczewicy jest bardzo popularna w niektórych regionach Francji. Podobno w nowy rok im więcej zje się tej zupy, tym będzie się bogatszym. W piątek 9.10.2015r. miałyśmy okazję przygotować taką zupę w szkolnej kuchni na kółku kulinarnym. Wspólnie przygotowywałyśmy potrzebne nam składniki oraz podzieliłyśmy naszą pracę. Bardzo dobrze się przy tym bawiłyśmy oraz byłyśmy ciekawe jak zupa będzie smakować. Wszyscy czuli się jak wielcy francuscy kucharze. Okazało się, że  zupa była pyszna. Na pewno kiedyś spróbujemy ją zrobić same w swoich domach. Mamy nadzieję na kolejne specjały kuchni francuskiej.


Uczennice klasy 2/1

Natalia Balcerzak i Patrycja Gelak