Tiramisu - warsztaty kulinarne


 

Dnia 27 września w naszej szkole odbyły się zajęcia kulinarne. Zrobiliśmy tiramisu. Naszym mistrzem kuchni był pan Rafał Wiśniewski, który zajmuje się zawodowo przygotowaniem różnych dań, w tym także smakowitych deserów. W zajęciach uczestniczyło 10 dzielnych uczniów. Zmagali się oni ze skomplikowanym przepisem, niespodziewanym brakiem kilku składników, z tremą oraz… spontanicznym smażeniem jajecznicy z niepotrzebnych do ciasta białek.

 Tiramisu

Przygotowanie ciasta okazało się czynnością wymagającą uwagi, dokładności i dobrej współpracy. Mistrz kuchni doglądał prace przy wszystkich stolikach i kolejno instruował, jakie zadania należy teraz wykonać. Oczywiście, część smacznych składników zniknęła od razu w brzuchach uczniów, ale i tak udało się zrobić wszystko, co zalecał przepis.

Po ukończeniu pracy, posprzątaniu i odłożeniu do lodówki (na aż 12 godzin) „włoskich” dzieł uczniów odbyła się degustacja pysznego  ciasta zrobionego dzień wcześniej przez samego mentora, pana Rafała.  Było znakomite i z przyjemnością zjadaliśmy te „niefitnessowe” kalorie. W przyszłości liczymy na więcej zajęć kulinarnych, tym razem może dla odmiany z czymś bardziej słonym, mniej tuczącym, ale nie mniej pysznym.

 

Małgorzata Dobrowolska  kl. 3/3