Gawęda o zachowaniu się przy stole


 

Dnia 25 czerwca grupa osób z projektu „Kuchnia polska” oraz wyróżnieni uczniowie z poszczególnych klas wyruszyła  na jednodniową wycieczkę  do Pułtuska. Po krótkiej podróży autokarem, udali się w stronę pięknego Hotelu Zamku, nazwanego „Domem Polonii”, aby wysłuchać „Gawędy o zachowaniu się przy stole”. Pan który prowadził wykład wytłumaczył do czego służy dany talerzyk, widelec, kieliszek na stole, jak należy spożywać różne dania, potrawy, odkładać sztućce. Dodatkowo wykład był uzupełniony występem naszych 2 uczniów Beaty i Piotra, którzy na bieżąco pokazywali zasady dobrego zachowania się przy stole.  

Po kilku godzinach teorii, kiedy wszyscy już wiedzieli jak zjeść elegancko każdą potrawę przyszedł czas na praktykę. Uczniowie zjedli pyszny obiad składający się z przystawki, zupy, dania głównego, deseru i herbatki. Każdy starał się zapomnieć o starych nawykach i zjeść stosując zdobytą wiedzę.

Po sytym posiłku uczniowie wybrali się na spacer wśród niesamowitych kamieniczek na rynku w Pułtusku. Gdy wolnym krokiem dotarli pod bazylikę Zwiastowania NMP, uczennica klasy 1/1 Kornelia Czarnecka opowiedziała krótką historię miasta.   Po poobiednim spacerze po urokliwym miasteczku nadszedł czas na powrót do Warszawy.

Pultusk1